top of page
Search
  • Writer's pictureStephan Zlatarev

Какво означава истинската промяна за мен?

Опитал съм се да изведа есенцията на промяната, която очаквам, като изключвам всичко излишно и маловажно. Така стигнах до изречението, описващо наистина нов модел на демократично управление, с което ясно се вижда контрастта спрямо модела на статуквото. То показва принципите, върху които може да се изгради система на управление изначално самоограничаваща възможностите за корупция във властта.

Нека разгледаме заложените принципи един по един:

  • "Народът предоставя при нужда достатъчно власт" срещу "Народът предава периодично цялата си власт" - Неколкократно сме ставали свидетели на това как всенародно недоволство, изразено по различни начини включително и с протести по улиците в продължение на месеци, се оказва недостатъчно да бъде отразено от народните ни представители, въпреки че традиционно те са избирани с хронично ниска избирателна активност. На практика всички ние губим властта си в момента на изборите и ставаме подвластни на групата хора, влизащи в ролята на народни представители. Много по-разумно би било вместо това да разполагаме със сигурен механизъм, с който да можем ние директно и без посредничеството на представители да отменим дадените от нас правомощия като по този начин запазим пълната си власт през цялото време.

  • "Народът предоставя при нужда достатъчно власт" срещу "Народът предава периодично цялата си власт" - Властта корумпира и затова трябва да я предоставяме разумно. Когато системата е построена така, че да предполага иподкрепя корупция, е наивно да мислим, че отстраняването на един корумпиран индивид ще доведе до съществена промяна. Напротив, на негово място ще дойде нов и така ще имаме двама корумпирани индивида. Системата е по-силна от отделната личност, затова е много по-вероятно корумпираната система да корумпира новия политик, отколкото новият политик да изчисти системата. Идеята за даване на един общ мандат за управление на страната на практика е покана за корупция. Много по-разумно би било вместо това да разполагаме със сигурен механизъм, с който да предоставяме точно толкова власт колкото е нужна за постигането на нужните цели, нито повече, нито по-малко.

  • "Народът предоставя при нужда достатъчно власт" срещу "Народът предава периодично цялата си власт" - Съвремието ни е забързано и всичко се променя на високи обороти. Нуждите ни се менят, средата ни се мени, технологиите се развиват. Нямаме гаранции, че хората и идеите, които са били най-добрия ни избор преди две, три или четири години, ще са най-добрия ни избор и сега. А и хората също се менят, понякога към по-добро, понякога към по-лошо. Ако очакването е, че 4-годишен мандат носи сигурност и опитност в управлението, то реалността ни показва, че той носи дистанция от интересите на народа и опитност в корупционните практики. Няма полза от обвързването на властта с ангажимент за срок от време вместо с ангажимент за очаквани резултати. Много по-разумно би било вместо това да разполагаме със сигурен механизъм, с който да предоставяме власт при изникване на нова нужда и да я отнемаме, когато нуждата изчезне.

15 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page